Jak tajní bibličtí badatelé zachránili židovského kluka před Osvětimí

Znáte divadelní hru Hrdý Budžes, husákovskou normalizaci očima žákyně 2. třídy ZŠ v Ničíně? Je to velice úspěšná divadelní hra. Žádný „hrdý buď, žes“ by ale nebyl, kdyby nebyla jeho autorka, respektive kdyby nebyl její otec. A tohle je jeho příběh. Příběh bratislavského kluka zachráněného před Osvětimí, kde měl být v rámci nacistického holokaustu zavražděn.

Spravedlivý mezi národy, záchrana Židů před holokaustem
Irena Freistadtová se sedmiletým synem Peterem v roce 1938. Ve výřezu manželé Páleníčkovi z předměstí Bratislavy, kteří u sebe chlapce v letech 1944–1945 ukrývali

Zachránci Židů před holokaustem

Kdykoli obyčejní lidé riskují život, aby někomu pomohli v nesnázích – tím spíše, pokud mu tím zachraňují život –, každý takový příběh stojí za vyprávění. Tohle je příběh, jehož detaily byly neznámé 80 let a teprve nyní se jeho klíčové střípky podařilo odhalit, ověřit a publikovat. – Přestože byl zachráněným chlapcem pozdější výrazný filmový, televizní a divadelní tvůrce.

Všechny příběhy lidí, kteří během holokaustu někoho zachraňovali, zřejmě nikdy nebudeme znát. O mnoha odvážných lidech nevíme, protože se o svém činu sami nikde nezmínili, případně jejich identitu v běhu dalších událostí neodhalili ani sami přeživší. Každý nově odhalený příběh proto stojí za zveřejnění. Z respektu k těm, kteří pro někoho jiného nasadili svůj vlastní krk, tak i pro lepší porozumění souvisejícím událostem a okolnostem.

Stát Izrael, aby vyjádřil určité ocenění lidem nežidovského původu, kteří v období druhé světové války riskovali svůj život při záchraně Židů před holokaustem, uděluje titul chasid umot ha-olam (Spravedlivý mezi národy). Jedná se o oficiální snahu izraelského parlamentu připomínat obětavost zachránců jako jednotlivců i jako skupiny. Titul není udělován automaticky; je nutná individuální nominace. Jak to s politickými řády bývá, někdo ho třeba ani nechce. Jiným chybí potřebné doklady. Celosvětově doposud titul Spravedlivý mezi národy obdrželo 28 217 lidí – z toho 125 osob z českých zemí, ze Slovenska 638 osob. Z výše uvedených důvodů je v těchto číslech zahrnuta jen část skutečných zachránců.

V následujícím článku je zachycen jeden z příběhů, které v uvedeném výčtu zaevidován není. Zachránci bratislavského chlapce, který díky nim během holokaustu nezemřel v Osvětimi, o svém činu po válce nikomu nevyprávěli. Dlouho proto odolával svému odhalení a ověřování. Postupně se ale podařilo shromáždit sbírku důležitých svědectví i archivních dokumentů, takže tajemství příběhu starého 80 let nakonec povolilo.

Příběh zachráněného třináctiletého kluka z Bratislavy

Peter Elli Freistadt (31. 10. 1931, Bratislava – 14. 1. 2000, Jeruzalém) byl úspěšný izraelský divadelní a filmový tvůrce. Jako kluk vyrůstal v bavlnce v zámožné rodině, ve vile, která dodnes patří k těm nejkrásnějším v Bratislavě. Dědeček vlastnil obchodní dům, otec řídil slovenskou pobočku legendárního labelu His Master’s Voice.

Seznam osob zaevidovaných do koncentračního tábora Sereď
Seznam osob zaevidovaných do koncentračního tábora v Seredi. Pod číslem 4. je na této straně uveden Peter Freistadt, žák z Pressburgu (tj. z Bratislavy), foto z expozice Múzea holokaustu v Seredi

Na jaře 1939 se všechno změnilo. Slovensko se ponořilo do temné mlhy antisemitismu. Po německé okupaci Slovenska na podzim 1944 měla celá rodina skončit v transportech směřujících do vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Mladého Petra se podařilo dobře ukrýt, paradoxně u lidí, kteří praktikovali víru, kterou klerofašistický režim pronásledoval. Museli si proto dávat dvojnásobný pozor, aby se neprozradili.

Detailní popis celého příběhu byl publikován v recenzovaném historickém časopisu Pamäť národa, který vydává Ústav pamäti národa, slovenská obdoba českého Ústavu pro studium totalitních režimů.

Peter Freistadt - Úkryt pred transportom Na jamách nad Bratislavou
  • Článek ke stažení: Úkryt Na jamách nad Bratislavou. Ako bol pred deportáciou zachránený budúci československo-izraelský filmár Peter Freistadt. Pamäť národa 2023/03.

Související články